Afacerile marilor grupuri europene pe piata asigurarilor auto au coborat la pragul de 1 mld. EUR

Bani in plus

Valoarea cumulata a primelor brute subscrise din asigurari auto in prima jumatate a anului 2009 de companiile membre ale celor mai importante grupuri europene de asigurari prezente in Romania (ALLIANZ, GENERALI PPF, GROUPAMA, VIENNA Insurance si UNIQA) au coborat la 1 mld. EUR. Cifra reprezinta 79,1% din totalul afacerilor inregistrate de piata pe asigurari auto (CASCO, RCA si Carte Verde, insumate), mai putin cu peste 4,5 puncte procentuale fata de anul 2008, in conditiile in care toate grupurile, cu exceptia GENERALI PPF, au consemnat reduceri ale cotelor de piata.

Totusi, comparativ cu situatia aferenta anului anterior, cand aceleasi grupuri de asigurari au inregistrat un volum al subscrierilor pe segmentul auto de 1,23 mld. EUR, s-a inregistrat o scadere nominala in EUR de 15,1%.

Cea mai importanta cota o detine VIENNA Insurance Group - 32,46% (subscrieri de peste 428,6 mil. EUR), toate cele trei companii membre - OMNIASIG, ASIROM si BCR Asigurari - regasindu-se pe pozitii fruntase in ierarhia realizata in functie de volumul subscrierilor (OMNIASIG - locul 2, BCR Asigurari si ASIROM - pozitiile 5 si 6). Cumulat, afacerile din asigurari auto ale celor trei societati s-au diminuat cu 16%, in special ca urmare a scaderii semnificative a afacerilor ASIROM pe acest segment, cu 27,8%, dar si a restrangerii cu 14% a afacerilor OMNIASIG pe clasele auto.

A doua pozitie in ierarhia grupurilor de asigurare este ocupata de ALLIANZ (17% cota de piata, in scadere cu un punct procentual fata de 2008), business-ul din asigurari CASCO reprezentand peste 75,7% din totalul afacerilor pe acest segment.

Subscrierile cumulate din asigurari auto ale societatilor ASIBAN, BT Asigurari si OTP Garancia au adus grupului francez GROUPAMA, pe piata romaneasca de profil, o cota de circa 11,4% in 2009, ponderea politelor auto in portofoliul grupului fiind de 71,4%.

Anul 2009 a adus celor trei companii ale holdingului GENERALI PPF un volum al subscrierilor din asigurari auto de 141 mil. EUR (10,7% din totalul pietei), in scadere nominala in euro cu doar 6,8%, comparativ cu 2008. La realizarea acestei cifre au contribuit, cu peste jumatate, activitatea ARDAF - subscrieri de circa 70,5 mil. EUR, mai putin cu 19,5% fata de 2008 -, precum si cea a societatii GENERALI Asigurari (prime brute subscrise de 70,5 mil. EUR).

In ceea ce priveste grupul austriac UNIQA, acesta a terminat anul 2009 cu afaceri pe clasele de asigurari auto in valoare de 101,5 mil. EUR, cu 14% sub nivelul aferent anului 2008, si cu o cota de piata de 7,7%.

Click aici pentru TOP 5 Grupuri de asigurari pe segmentul auto!

Volumul total al primelor brute subscrise din asigurari auto in 2009 a fost de 1,32 mld. EUR, in scadere nominala in euro cu peste 15%, din care 750 mil. EUR au fost aferente politelor CASCO.

Rezultatele neauditate inregistrate de companiile de asigurare si de brokeraj in asigurari, in primele 6 luni ale anului curent, le puteti citi numai in Numarul 1/2010 al Revistei de Specialitate INSURANCE Profile, care a aparut la sfarsitul lunii martie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Esti curios cat te costa asigurarea casco anul acesta? click Calculator CASCO .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------