Asiguratorii au doua luni sa dezvolte sisteme on-line de primire a reclamatiilor

cursuri brokeri asigurari

Companiile de asigurari sunt obligate sa dezvolte sisteme on-line de primire a reclamatiilor si sesizarilor clientilor, potrivit noilor norme prudentiale referitoare la rezolvarea reclamatiilor privind activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari.

Termenul pentru implementarea acestui modul pe site-urile companiilor este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor, aprobate prin Ordinul nr.3/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 226, din 9 aprilie a.c.

Totodata, companiile vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a elabora proceduri scrise de primire si solutionare a reclamatiilor, precum si pentru a desemna colective de analiza si solutionare a acestora.

De asemenea, potrivit acestor reglementari, in termen de 30 de zile de la data primirii unei reclamatii, companiile trebuie sa transmita un raspuns negativ sau pozitiv solicitarilor. Un regim preferential vor avea reclamatiile transmise de CSA, care trebuie solutionate de companiile de asigurari in maximum 10 zile calendaristice.

Normele mai prevad obligatia asiguratorilor de a deschide si de a mentine un registru unic de reclamatii si sesizari in format electronic, in care sa inregistreze toate sesizarile si reclamatiile primite, inclusiv cele primite la sucursalele/agentiile teritoriale.

Aceste modificari legislative au fost adaptate pe fondul nemultumirilor manifestate de o parte a clientilor, referitor la modul in care se platesc despagubirile, in special pe RCA.

De altfel, in 2009, CSA a primit peste 6.200 de reclamatii, numarul acestora triplandu-se fata de 2008, cand au fost inregistrate doar 2.000 de plangeri.