Aveti grija pentru ce asigurari auto optati, vor fi tarife noi!

rca

Aveti grija pentru ce asigurari auto optati, vor fi tarife noi!

Pregătiţi-vă de tarife noi pentru asigurarea auto de răspundere civilă. Deşi pentru unii ar părea greu de crezut, tarifele practicate de unii asiguratori pentru poliţa de răspundere civilă auto – RCA scad faţă de cele practicate în anul precedent.

Comisia de supraveghere a asigurărilor a anunţat că, potrivit tarifelor notificate Comisiei de către şapte asiguratori, principalii de pe piaţă, primele pe care şoferii le vor achita pentru poliţele auto obligatorii RCA valabile în 2011 ar urma să fie, în cele mai multe cazuri, mai reduse.

Reducerile pot fi explicate atât prin introducerea sistemului bonus-malus, dar şi ca urmare a faptului că societăţile de asigurare vor acorda reduceri în funcţie şi de alte criterii decât cele utilizate până acum. Reducerile cumulate ale asiguratorilor pot ajunge şi până la 25% din preţul primei de asigurare. După aplicarea reducerilor proprii, societăţile de asigurare au obligaţia de a aplica şi sistemul bonus-malus, valoarea acestei reduceri fiind în cele mai multe cazuri de 5%.

În ceea ce priveşte tarifele, pentru poliţele pe şase luni valoarea primelor plătite pentru şoferul „clasic”, cel care are între 30 şi 40 de ani şi care conduce un autoturism între 1.400 şi 1.600 de centimetri cubi, porneşte de la 200 de lei şi ajunge până la 465 de lei. Totuşi, majoritatea societăţilor practică prime cu valori până în 300 de lei pentru şase luni de valabilitate. Interesant este de spus că preţul plătit pentru asigurările valabile un an, la asiguratorul care are cel mai mic preţ, valoarea primei este mai mică decât valoarea primei plătite la cel mai scump asigurator dar pe şase luni (370, 60 de lei pentru un an la cea mai ieftină asigurare – 465 lei pentru şase luni la cea mai scumpă asigurare).

Dacă tot vorbim de asigurările pe un an de zile, preţurile pornesc, pentru acelaşi tip de persoană asigurată, de la 370 de lei şi ajung la 808 lei. Majoritatea societăţilor au prime anuale cuprinse între 400 şi 500 de lei.

Aşadar, între societăţile care oferă asigurări de tip RCA există diferenţe mari, aveţi grijă pentru care optaţi. Unele oferă bonificaţii mai mari, altele servicii ataşate suplimentare asigurării principale, spre exemplu tractare gratuită în caz de accident.

De asemenea, trebuie verificat dacă ataşat asigurării se acordă şi carte verde, asigurare suplimentară valabilă în alte ţări decât cele din UE. La cartea verde trebuie verificate ţările unde aceasta este valabilă, unele au incluse mai multe destinaţii. În general, majoritatea asigurărilor RCA au ataşată şi asigurarea cartea verde.