Bogdan ANDRIESCU: Brokerii au rezistat crizei si s-au adaptat conditiilor actuale de piata prin orientarea pe retail si pe liniile non-auto

"In 2010 piata de brokeraj s-a mentinut la nivelul anului 2009, 758 mil. EUR, efecte negative ale crizei financiare resimtindu-se cu preponderenta asupra companiilor de asigurare", a aratat Bogdan ANDRIESCU, Presedinte UNSICAR, in cadrul conferintei IIMC 2011 de la Istanbul. Totusi, "in pofida prelungirii conditiilor economice nefavorabile si a afacerilor in scadere consemnate de un numar semnificativ de jucatori din piata asigurarilor gradul de cuprindere a pietei de brokeraj in totalul subscrierilor a ajuns la 38%, valoare net superioara celei consemnate anterior crizei, de 30%, in anul 2008", a punctat Presedintele asociatiei profesionale a intermediarilor in asigurari din Romania.

Practic, se poate aprecia ca noile conditii economice care au afectat companiile de asigurare nu au afectat in sens major piata de intermediere in asigurari, aceasta reusind sa reziste si sa se adapteze prezentului, prin orientarea catre retail si a altor tipuri de asigurari decat cele auto.

Astfel, singurul segment care a cunoscut scaderi in portofoliul pietei de brokeraj a fost cel CASCO, segment de piata care a fost puternic afectat de scaderea enorma cunoscuta de piata de leasing, si in special de finantarile pentru autoturisme: de la 3,4 mld. EUR in 2008, la 712 mil. EUR la finalul lui 2010", a completat Presedintele UNSICAR.