CSA: 2010, primul an de bonus-malus - 98% din politele RCA au fost incheiate cu o reducere de 5% sau 10% | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

CSA: 2010, primul an de bonus-malus - 98% din politele RCA au fost incheiate cu o reducere de 5% sau 10%

CSA

In anul 2010, asigurarile RCA incheiate cu aplicarea unei clase de malus

reprezinta doar 2% din totalul politelor incheiate pentru asigurati

persoane fizice. Restul politelor au fost incheiate cu aplicarea unei

clase de bonus, respectiv o reducere de 5% sau 10%, in functie de

perioada de valabilitate a politei incheiate. "Astfel, sistemul

bonus-malus se dovedeste a fi o procedura in favoarea asiguratilor", a

declarat Angela TONCESCU, Presedintele CSA, in cadrul Conferintei

Nationale a Asigurarilor Auto.

In plus, asiguratorii RCA au diminuat tarifele, introducand criterii proprii de reducere a primelor, pe care nu le practicau inainte de criza, astfel incat acestea sa fie suportabile pentru populatie.

De asemenea, ca o consecinta a implementarii sistemului bonus-malus, dar avand in vedere si contextul economic actual, tot mai multe societati au inceput sa aplice tarife de persoane fizice pentru persoanele fizice utilizatoare de vehicule finantate in leasing (inainte acestea fiind tarifate ca persoane juridice, proprietarul vehiculului fiind firma de leasing).

CSA a primit 5.300 de reclamatii din partea clientilor RCA in 2010, adica 2,4% din totalul dosarelor de dauna

In ceea ce priveste reclamatiile depuse la CSA de clientii RCA, in 2010 numarul acestora a fost de 5.300, in conditiile in care asiguratorii au deschis anul trecut peste 350.000 de dosare de dauna.

Astfel, numai 2,4% din dosarele de dauna deschise de companii au fost raportate ulterior la CSA sub forma de reclamatii.

"Consider ca nu este o problema de necunoastere a posibilitatii de a depune reclamatie, pentru ca, prin toate actiunile de educare si informare publica pe care le-a organizat in ultimii ani, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a devenit mult mai cunoscuta. De asemenea, pe politele RCA sunt trecute datele de contact ale Comisiei, astfel ca orice asigurat RCA sau pagubit ne poate gasi cu usurinta in cazul in care se considera nedreptatit in relatia cu asiguratorii", a precizat Angela TONCESCU.

De asemenea, doar 3.083 din reclamatiile depuse la CSA s-au dovedit a fi intemeiate in cadrul legislativ in vigoare, adica 0,9% din dosarele avizate.

"Cu siguranta, exista si situatii in care se incearca incasarea unor despagubiri nemeritate si poate ca societatile de asigurare ar trebui sa prezinte mass-mediei si publicului larg asemenea cazuri, pentru ca, altfel, imaginea intregului sector de asigurari poate fi afectata pe nedrept", a semnalat Presedintele CSA.

Declinul CASCO a "zdruncinat" puternic piata asigurarilor auto in 2010. RCA-ul si-a crescut ponderea in piata non-life la 37%

Piata asigurarilor auto a inregistrat in 2010 un volum de prime brute subscrise de circa 5 mld. lei, cu 10% mai putin decat in 2009, pe fondul unui declin de 25% al subscrierilor pentru asigurarile CASCO, pana la 2,5 mld. lei, evolutie de altfel previzibila, avand in vedere dependenta foarte mare de vanzarile de vehicule noi si de leasing-ul auto.

Clasa de raspundere civila auto a inregistrat insa o crestere cu 11,3% a primelor subscrise, astfel ca ponderea ei in asigurari generale a crescut cu mai mult de 6 puncte procentuale, pana la 37%.

Astfel, in 2010, asigurarile obligatorii RCA au generat un volum de prime brute subscrise de circa 2,5 mld. lei, egaland nivelul subscrierilor pe CASCO, fiind incheiate mai mult de 6,5 milioane de contracte.

Foarte important, a subliniat Presedintele CSA, "este faptul ca societatile de asigurare au crescut rezervele de dauna avizate si neavizate, in ritmuri comparabile cu cele din anul precedent". Se constata astfel o crestere cu 22% a rezervei de daune avizate, pana la 1,12 mld. lei, respectiv o crestere cu 27% a rezervei de daune neavizate, pana la 600 mil. lei.