CSA decide in privinta RCA: pagubitii primesc banii inainte de reparatia masinii

CSA

Despagubirile cuvenite soferilor in baza asigurarii RCA nu vor mai fi calculate de asiguratori in baza evaluarilor proprii, ci in functie de preturile stabilite de service-uri, sau prevazute in cataloagele de specialitate. Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare. Modificarile aduse de CSA Normei privind asigurarea RCA vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

De asemenea, modificarea legislatiei prevede ca intervalul in care companiile sunt obligate la plata dosarelor de dauna sa fie redus de la 15 zile la 10 zile dupa ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

"Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate. Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare", a comunicat CSA.

Totodata, in cazul in care exista suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, asiguratorul RCA are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, iar durata maxima a acestor investigatii a fost stabilita la 3 luni.

CSA reaminteste ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate de reparatii auto doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care asiguratorul are incheiate conventii de colaborare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Esti curios cat te costa asigurarea casco anul acesta? click Calculator CASCO .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------