Florina VIZINTEANU: Cresterea inregistrata de asigurarile de viata in 2010 creeaza premisele unei evolutii si in acest an | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Florina VIZINTEANU: Cresterea inregistrata de asigurarile de viata in 2010 creeaza premisele unei evolutii si in acest an

Asigurari sanatate

Cresterea moderata a pietei asigurarilor de viata inregistrata in anul precedent dovedeste ca perioada grea pentru domeniu, al carui varf era consemnat in 2009, a trecut, iar rezultatele anului 2010 indica un potential optimist pentru anul in curs. "Trebuie avut in vedere ca toate realizarile anului 2010 aduc avantaje pentru anul 2011", a declarat Florina VIZINTEANU, Presedinte Directorat, BCR Asigurari de Viata, in cadrul seminarului organizat de CSA astazi.

"Avem o crestere de 2,3% in anul 2010, o crestere de bun augur avand in vedere ca din toate estimarile suntem peste cresterea economica, peste evolutia PIB-ului, care nu face decat sa dea acele certitudini ca industria asigurarilor de viata si-a revenit in 2010, dupa un 2009 foarte greu si avem toate premisele ca 2011 sa aduca cresteri pentru acest domeniu. Cu toate acestea, cresterea din acest an poate fi intre 3-5%, fiind influentata si de evolutia mediului economic", a continuat Florina VIZINTEANU.

Scaderea veniturilor si cresterea somajului din zona publica a sectorului bugetar, o zona care reprezenta o parte din clientii nostri importanti, au fost elemente care nu au permis ca industria asigurarilor de viata sa creasca cu mai mult de 2-3% in 2010.

"Factorii pozitivi pe care i-am identificat si care au condus la crestere au fost: sporirea subscrierilor pe produsele cu componenta investitionala pe care BCR Asigurari de Viata a mizat inca din anul 2008, aceste produse raspunzand apetitului clientilor nostri. In acelasi timp, am asistat la o temperare a rascumpararilor", a adaugat liderul BCR Asigurari de Viata.

Anul 2009 a fost marcat foarte mult de o reactie psihologica, de impactul psihologic al crizei. In primele luni ale anului 2009, rascumpararile au fost generate in principal de impactul emotional produs de criza. Anul trecut, prin actiunile companiilor care au facut tot ce s-a putut pentru fidelizarea politelor aceste rascumparari s-au diminuat, potrivit Florinei VIZINTEANU.

Cum arata noul client al produselor de asigurare de viata din 2010

Criza economica a determinat modificari in comportamentul de consum: diminuarea consumerismului, accentuarea nevoii de securitate si control, cresterea preocuparilor legate de protectia familiei si a copiilor iar atentia acordata economisirii a fost in crestere.

In concluzie, clientul doreste produse care sa ii ofere randamente semnificative, dar si garantii in acelasi timp, este tot mai atent la detalii, ia in considerare tot mai mult produsele de economisire, fie ca este vorba de economisirea in beneficiul copilului sau in beneficiul retragerii din activitate si are o disponibilitate tot mai ridicata in a investi intr-o asigurare desanatate.

"Pe de-o parte, scaderea consumerismului a determinat scaderi de business in 2009, dar a determinat sporirea calitatii portofoliului de asigurati in 2010", afirma Florina VIZINTEANU.

"In anul 2010 am reusit sa marcam o crestere prin intermediul a catorva parghii: strategia de distributie, activitatea de pre-post vanzare si dezvoltarea diviziei de customer service, care a fost importanta in ultimii doi ani. Motorul cresterii noastre a fost un produs index-linked care a oferit pe langa investitie si posibilitatea garantarii acesteia, iar prin reteaua bancassurance am lansat produse de economisire pentru copii. Datoram succesul retelei pe care o administram si faptului ca suntem o companie tanara, in dezvoltare, criza ne-a prins in perioada in care ne dezvoltam, de aceea am fost flexibili si ne-am adaptat rapid contextului extern companiei", a precizat Presedintele BCR Asigurari de Viata.

Perspective 2011

"Din punctul nostru de vedere industria asigurarilor de viata va avea un cuvant foarte important de spus in viitor, este o ramura asigurarilor care in mod cert se va dezvolta in viitor. Serviciile de calitate, produsele inovative si distributia prin intermediul retelelor dezvoltate vor face diferenta. De asemenea, transparenta informatiilor si profesionalizarea fortelor de vanzare, in sprijinul carora vin initiativele CSA sunt foarte importante in evolutia pe termen lung al industriei", potrivit Florinei VIZINTEANU.

Piata sigurarilor de viata are un potential urias de crestere, rata de penetrare a asigurarilor de viata fiind mult sub media UE. Este evident insa, a adaugat liderul asiguratorului, "ca acest potential va deveni realitate atunci cand resursele populatiei vor fi comparabile cu cele ale populatiilor din tarile cu care ne comparam."