GROUPAMA a scazut cu 9,1% in Romania, in 2010

Sigla Groupama

GROUPAMA, cel de al treilea jucator european de pe piata romaneasca de

asigurari, reprezentat la nivel local de GROUPAMA Asigurari si OTP

Garancia, a incheiat anul 2010 cu afaceri de 192 mil. EUR, cu 9,1% mai

putin comparativ cu anul anterior, potrivit raportului publicat de

grupul francez. Aceasta evolutie este pusa pe seama deciziilor adoptate

de catre autoritati pentru contracararea efectelor severe ale crizei

economice, decizii care au condus la scaderea puterii de cumparare si,

implicit, la inghetarea creditarii si la colapsul pietei de leasing.

Astfel, pe segmentul non-life, GROUPAMA Asigurari si OTP Garancia Asigurari au raportat cumulat o scadere de 7,6% a subscrierilor, pe fondul declinului inregistrat pe liniile auto (-12,65 pe CASCO si -19,1% pe RCA), generat de scaderea masiva a vanzarilor de masini si de competitia puternica de pe piata in ceea ce priveste tarifele practicate. Un alt factor al acestei evolutii negative a fost renuntarea de catre GROUPAMA Asigurari la un portofoliu auto neprofitabil, un parc de 2.000 de camioane, in februarie 2010.

De asemenea, evolutiile nefavorabile din mediul economic care au condus atat la declinul creditarii, cat si la cel al produselor de economisire, au avut un impact asupra afacerilor GROUPAMA pe segmentul life&health, tradus intr-o scadere de 22,9% fata de anul 2009.

Creata din fuziunea ASIBAN si BT Asigurari si a integrarii structurii de vanzari a OTP Garancia, GROUPAMA Asigurari ocupa locul al patrulea in clasamentul general al companiilor de asigurari din Romania, din punct de vedere al afacerilor, avand in prezent o retea teritoriala de peste 300 de agentii si puncte de lucru.

Grupul francez, cel mai mare investitor in domeniul asigurarilor din Romania, a decis, intr-o sedinta din decembrie 2010, majorarea capitalului social al GROUPAMA Asigurari cu 19,35 mil. lei, la 1,12 mld. lei, prin aport in numerar al actionarilor, potrivit unui anunt publicat recent in Monitorul Oficial.

In ceea ce priveste rezultatele consolidate pe 2010 ale francezilor de la GROUPAMA, subscrierile s-au ridicat la 14,7 mld. EUR, in crestere cu 1,4% fata de anul anterior, iar profitul net a fost de 387 mil. EUR, in scadere cu 41,4% fata de 2009.