Legea care introduce coplata in sistemul medical a fost adoptata de Senat

Proiectul de lege care introduce tichetul moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost votat ieri de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 53 de voturi "pentru" si 51 "impotriva". Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei/an, prag peste care asiguratii vor beneficia de servicii medicale gratuite. Legea adoptata de Senat a plecat spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Valoarea coplatii, lista serviciilor medicale pentru care se va incasa aceasta, precum si data de la care se va aplica vor fi stabilite prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Potrivit Ministrului Sanatatii, Attila CSEKE, prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii si tarifele de coplata, insa in prezent se preconizeaza, de exemplu, plata a 5 lei pentru un consult la medicul de familie si a 10 lei pentru un consult la spital.

Proiectul de lege are in vedere obligativitatea coplatii in sistemul medical pentru toti asiguratii, cu exceptia:
- copiilor cu varsta pana la 18 ani;
- tinerilor intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi sau absolventi, pana la inceperea anului universitar, ucenicilor si studentilor care nu realizeaza venituri din munca;
- pensionarilor cu venituri numai din pensii de pana la 700 lei/luna;
- bolnavilor cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente respectivelor afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse.

Potrivit Ministerului Sanatatii, de la sistemul de coplata vor fi exceptate in total 8.006.507 persoane, iar estimarele arata ca prin coplata se vor atrage anual 378 mil. lei in sistemul de sanatate, bani care vor putea fi utilizati pentru cresterea calitatii serviciilor medicale

Senatorii care au luat cuvantul si care au fost impotriva proiectului legislativ au argumentat ca acesta vine intr-un "moment nepotrivit", ca impune "biruri suplimentare" si ca nu va reusi sa rezolve problemele sistemului medical. De partea cealalta, senatorii din arcul puterii au mentionat ca sistemul de coplata exista deja in Romania, doar ca se face "la negru" si ca o astfel de lege va "aduce mai multa disciplina in sistem", scrie Hotnews.

Introducerea coplatii, prin care romanii vor fi nevoiti sa plateasca o parte din contravaloarea serviciilor medicale, constituie unul din angajamentele Guvernului in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Unul dintre argumentele Ministerului Sanatatii pentru implementarea sistemului de coplata a fost delimitarea clara a pachetului de servicii medicale de baza pe care le obtine pacientul prin asigurarile de sanatate de cel suplimentar, unde intervine coplata.

Definirea pachetului de baza va facilita totodata introducerea sistemului de asigurari complementare, proiectul urmarind eliminarea mecanismului de plati informale din sistemul sanitar si scaderea presiunii pe unitatile medicale.

De asemenea, conform legislatiei financiar-fiscale, sumele reprezentand coplata sunt asimilate primelor de asigurari voluntare de sanatate si sunt deductibile.