MARSH identifica 10 tendinte principale de evolutie a pietei locale de asigurari in 2011

Brokerul MARSH Romania a analizat perspectivele pietei de asigurari si

a identificat 10 tendinte principale de evolutie pentru anul in curs.

Desi acestea s-au manifestat si in anul 2010, este foarte probabil ca

ele sa isi continue dezvoltarea in 2011, avand in vedere conditiile de

piata actuale, apreciaza specialistii MARSH.

Asadar, principalele tendinte de dezvoltare a pietei de asigurari din Romania, in 2011, sunt:
1. Cresterea competitivitatii pe piata de profil - aceasta evolutie va conduce la oferirea, de catre companiile de asigurari, de acoperiri mai bune, la flexibilitate in negociere si la eventuale reduceri de costuri.

2. Sporirea importantei brokerilor - clientii au o nevoie crescuta de consultanta in asigurari si de negociere pe aceasta piata, astfel nivelul de intermediere in asigurari va creste.

3. Produse CASCO personalizate - industria auto este mult mai constienta de nevoia de a genera venituri in segmentul post-vanzare si propune lansarea de produse CASCO special negociate pentru clientii lor.

4. Cresterea interesului pentru asigurarile de raspundere profesionala - acestea au inregistrat o evolutie pozitiva in ultima perioada, iar apetenta clientilor pentru astfel de produse este si ea in crestere. Expunerea mediatica a cazurilor de malpraxis ajuta la constientizarea riscurilor.

5. Asigurari pentru industria energetica - investitiile in sectorul energetic, in special in energie regenerabila, vor genera venituri aditionale pentru brokerii si asiguratorii care vor oferi solutii pentru riscurile complexe cu care se confrunta aceasta industrie.

6. Revenirea beneficiilor extrasalariale - companiile sunt in proces de analiza si reorganizare a beneficiilor pentru angajati cu scopul de a le eficientiza. Este vorba, in principal, de beneficiile deductibile, cum sunt asigurarile de sanatate.

7. Dezvoltarea retailului online - romanii sunt acum mai dispusi sa cumpere asigurari online, iar brokerii si asiguratorii au dezvoltat, in acest sens, solutii de comert online.

8. Upselling cu asigurari de locuinta - odata cu aparitia politei obligatorii de asigurare a locuintei, asiguratorii au un vehicul de vanzare prin care pot promova asigurarea facultativa.

9. Un alt fel de retail - dupa asigurarea telefonului mobil, asigurarea impotriva somajului, urmeaza garantia extinsa la bunurile electrocasnice.

10. Asigurarea de credit comercial - cererea intalneste, in sfarsit, oferta, in conditiile in care asiguratorii specializati sunt mult mai flexibili in acoperirea riscului.

De altfel, tendintele de evolutie ale domeniilor asigurarilor generale si ale asigurarilor de viata si sanatate, pentru 2011, vor fi dezbatute pe larg in cadrul unor evenimente grupate sub genericul XPRIMM Annual Forecast Meeting 2011, organizate de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor si Revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

Va fi 2011 anul iesirii din criza? Constituie el adevarata provocare pentru liderii companiilor de profil, obligati sa inoveze permanent pentru a imprima un trend ascendent afacerilor lor?
Temele urmeaza a fi dezbatute de liderii din piata de specialitate, fata in fata cu jurnalistii de top din domeniul economic.

Intalnirile vor avea loc marti, 1 februarie, la Hotel RADISSON BLU, si vor fi transmise in direct pe XPRIMM.TV incepand cu orele 10.00 (asigurari generale), respectiv 15.00 (asigurari de viata si sanatate).

Si, pentru ca imaginea referitoare la 2011 sa fie completa, vineri, 11 februarie, in aceeasi locatie, se va desfasura intalnirea dedicata Pensiilor Private si pietei romanesti de specialitate.