Mick McATEER : Reglementarea mai ferma a activitatii intermediarilor va lucra atat in favoarea clientilor, cat si a industriei de asigurari

"Schimbarea mediului social, economic si financiar in cadrul Uniunii Europene implica provocari importante, dar si oportunitati pentru companiile de asigurare. Evolutiile negative consemnate de pietele de asigurari din mai multe tari au scos in evidenta necesitatea unei noi abordari, coerenta si consecventa, a reglementarilor, care sa ofere beneficii reale consumatorilor, industriei de profil si societatii", a precizat Mick McATEER, Director, The Financial Inclusion Centre si Presedinte, European Commission Financial Services User Group, cu prilejul primei editii a Conferintei Internationale de Intermediere in Asigurari.

De aceea, "o legiferare mai buna face ca piata de asigurari sa lucreze atat in beneficiul clientilor, cat si al industriei de profil, per ansamblu", a continuat Mick McATEER.

Totusi, potrivit lui McATEER, mai sunt lucruri de revizuit, intrucat la momentul actual consumatorii de produse de asigurare nu percep suficient riscurile, costurile si caracteristicile acestor produse. De asemenea, intermedierea produselor de asigurare face obiectul unor conflicte de interese semnificative.

"Revizuirea se concentreaza asupra calitatii informatiilor care se pun la dispozitia consumatorilor", a explicat Mick McATEER. Alte probleme care ar trebui reglementate tin de "normele de conduita profesionala, conflictele de interese, transparenta remunerarii, incertitudinea juridica - din cauza posibilitatii de a interpreta legea in diverse moduri, precum si de faptul ca nu exista garantii privind concurenta loiala".

Ce este de facut? "La nivelul fiecarei piete de asigurare, autoritatile de reglementare vor trebui sa se asigure ca toti consumatorii de produse de asigurare primesc informatii clare si in perioada post-vanzare, nu doar inaintea achizitionarii produsului", a adaugat oficialul citat.

De asemenea, Mick McATEER a subliniat situatiile intalnite in foarte multe piete de asigurari din spatiul european: vanzarile realizate prin acordarea de comisioane sunt principala cauza a problemelor care pot aparea pe piata de profil si aceste probleme nu pot fi evitate decat printr-o reglementare mult mai ferma.

De asemenea, "reglementarile ar trebui sa asigure consilierea corecta a clientilor de catre intermediari, cu privire la produsele de asigurare adecvate nevoilor acestora, fie ca sunt persoane fizice sau juridice".

Modificarile Directivei privind Intermedierea in Asigurari si adoptarea IMD 2 reprezinta un subiect de maxima actualitate si importanta, dezbatut pe larg in cadrul primei editii a Conferintei Internationale de Intermediere in Asigurari, care a avut loc la inceputul acestei saptamani la Istanbul.