Modificarile Normei RCA, publicate in Monitorul Oficial | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Modificarile Normei RCA, publicate in Monitorul Oficial

rca

Ordinul nr.2/2010 pentru modificarea Normelor RCA, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr.21/2009 a fost publicat ieri, 24 februarie a.c. in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 124.

Potrivit acestor modificari, despagubirile cuvenite soferilor in baza asigurarii RCA nu vor mai fi calculate de asiguratori in baza evaluarilor proprii, ci in functie de preturile stabilite de service-uri, sau prevazute in cataloagele de specialitate.

Astfel, "in cazul in care pentru reparatiile vehiculului se solicita plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor, cuantumul pagubei se stabileste luand in calcul preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferenta reparatiei/inlocuirii pieselor avariate, precum si pentru parti componente, piese inlocuitoare noi si materiale", se precizeaza in actul normativ.

De asemenea, modificarea legislatiei prevede ca intervalul in care companiile sunt obligate la plata dosarelor de dauna sa fie redus de la 15 zile la 10 zile dupa ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

Totodata, in cazul in care exista suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, asiguratorul RCA are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, iar durata maxima a acestor investigatii a fost stabilita la 3 luni.