Pagube de 700 mil. EUR in urma inundatiilor

inundatii

In ultimele sapte zile, daunele provocate de inundatii depasesc 0,6% din PIB-ul Romaniei sau circa 700 mil. EUR, acestea fiind cele mai insemnate pierderi dupa inundatiile din anul 2005. Atunci, ploile torentiale au cauzat daune de 1,5 mld. EUR sau 2% din PIB, fiind avariate peste 7.000 de case. Scenariul s-a repetat si in urmatorii ani, inundatiile din vara lui 2007 provocand daune de 6 mil. EUR intr-un singur judet, iar cele din iulie-august 2008 s-au ridicat la 500 mil. EUR (peste 6.500 de case afectate).

Inundatiile din ultimii ani confirma renumele Romaniei ca fiind una dintre tarile din Europa Centrala si de Est cele mai expuse la catastrofele naturale. Alaturi de Afganistan, Algeria si Congo, Romania se afla pe lista statelor cu nivel de risc foarte ridicat, potrivit indexului privind Riscul de Mortalitate, calculat de Strategia Internationala pentru reducerea Dezastrelor, agentie a Natiunilor Unite.

In fiecare an, fenomenele meteo extreme provoaca daune de milioane de euro, mii de oameni pierzandu-si casele si agoniseala de o viata si ramanand la mila autoritatilor pentru recuperarea prejudiciilor.

In acest context, problema ca doar o foarte mica parte a pagubelor care ar putea rezulta in urma unui astfel de fenomen vor fi acoperite de asigurari devine din ce in ce mai presanta, din moment ce doar 15% din numarul total de case, aproximat la 8,3 milioane, beneficiaza de o astfel de protectie prin asigurare facultativa. Companiile de asigurari au platit urmare a inundatiilor din 2005 peste 10 mil. EUR despagubiri si alte aproximativ 4 mil. EUR pentru cele din vara anului 2008. Si in acest an, asiguratorii estimeaza pierderi semnificative urmare a recentelor inundatii, cert fiind faptul ca numarul celor care au incheiat o asigurare si pot sa-si recupereze prejudiciul este foarte redus.

Autoritatile au regandit acum cativa ani strategia de remediere a pagubelor, prin transferul responsabilitatii privind protectia populatiei in cazul evenimentelor de catastrofa catre companiile de asigurare. In acest sens, in acest an va intra in vigoare asigurarea obligatorie a locuintelor, prin care toti proprietarii vor fi nevoiti sa isi asigure locuintele impotriva riscurilor de inundatii, cutremur si alunecari de teren. Pentru o prima anuala de 10 EUR sau, respectiv, de 20 EUR acestia vor beneficia de o despagubire maxima de 20.000 EUR.

Problema principala este insa faptul ca romanii sunt informati doar intr-o mica masura referitor la beneficiile asigurarii locuintei. Companiile de asigurare incearca sa creasca gradul de constientizare a populatiei privind necesitatea incheierii unei asigurari facultative, care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei si suma de maxim 20.000 EUR primita prin asigurarea obligatorie.