Pretul politei RCA a crescut cu 15% in 2010

rca

Tarifele RCA valabile pentru anul 2010 au crescut cu 15% comparativ cu 2009, potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

De altfel, in intervalul 2005-2010, pretul platit de romani pentru asigurarea obligatorie auto s-a majorat de peste trei ori, in timp ce despagubirile platite de asiguratori pe segmentul RCA au avut un factor de multiplicare de 7-8. Astfel, daca in anul 2005 volumul daunelor pe RCA se ridica la 441 mil. lei, pentru finele acestui an asiguratorii estimeaza o valoare de peste 3 mld. lei, potrivit datelor UNSAR.

Printre principalele motive pentru care preturile RCA au crescut se numara majorarea preturilor cu piesele auto si manopera, innoirea parcului auto, cresterea frecventei accidentelor si extinderea raspunderilor asumate.

Cu toate acestea, in conditiile cresterii daunalitatii, activitatea pe segmentul RCA a adus pierderi considerabile companiilor de profil. Doar in 2009, pagubele inregistrate de asiguratori pe acest segment s-ar putea ridica la peste 150 mil. EUR.

In acest context, CNA - Conferinta Nationala a Asigurarilor Auto va reprezenta cadrul in care specialistii din domeniu vor dezbate liniile de dezvoltare si solutiile optime pentru a face fata unei perioade economice nefaste, dar si directiile de rentabilizare a pietei de profil. Evenimentul va avea loc in data de 4 martie a.c., la Palatul Parlamentului.